Aqua Sportief in Zwembad De Meerval

Werkwijze


Inschrijven en wachtlijst
Als uw kind 3 jaar oud is dan kan hij/zij ingeschreven worden voor de zwemlessen. Dit betekent nog niet dat uw kind direct kan starten. Uw kind zal geplaatst worden op een wachtlijst voor de dag die u gekozen heeft. Zodra uw kind mag starten met de zwemlessen wordt u telefonisch benaderd. Inschrijven kan op locatie bij de receptie of online. Schrijf uw kind direct in!
Wat is het voordeel van vroeg inschrijven?
Alle kinderen die bij ons op zwemles zitten of op de wachtlijst staan mogen tijdens alle recreatieve openingstijden zonder kosten naar binnen onder begeleiding van een volwassene. De begeleiding betaalt wel het recreatieve tarief. De kinderen van de wachtlijst kunnen op zondagochtend van 9.00 - 10.00 uur deelnemen aan het introzwemmen.
Introzwemmen
Kinderen die op de wachtlijst staan of in het eerste niveau zitten mogen mee doen aan het introzwemmen op zondag van 9.00 - 10.00 uur. Het introzwemmen vindt plaats in het recreatiebad. Kinderen kunnen samen met hun ouders zich voorbereiden op de zwemles of oefenen om hun vaardigheden te verbeteren. Tijdens het introzwemmen zal er een instructeur in het water aanwezig zijn om u en uw kind te begeleiden indien nodig.
Informatieavond
Één week voor aanvang van de eerste zwemles wordt er op donderdagavond een informatieavond gegeven voor ouders van kinderen die net gaan starten met de zwemlessen. Deze informatieavond zal gegeven worden in twee delen. De eerste groep begint om 19.15 uur en zal duren tot +/- 20.30 uur. De tweede groep zal starten rond 20.30 uur en zal duren tot +/- 21.45 uur. Deze avond wordt gepresenteerd door een van onze coördinatoren, Marcel Schrurs of Bas Peters.
Hoe maak ik de juiste keuze voor de goede groep?
Wij geven van maandag t/m zaterdag zwemlessen voor het A-diploma. In de reguliere lessen zitten gemiddeld 10 kinderen in een groep met één instructeur. Als uw kind geen moeite heeft om zich goed te concentreren en zelfstandig veel kan ondernemen dan is dit een goede groep om aan deel te nemen.

Als uw kind wat meer moeite heeft om zijn gedachten bij de les te houden of over-enthousiast is en zich moeilijk aan de opdracht kan houden dan is er een mogelijkheid om deel te nemen aan de kleine groepslessen. Deze lessen worden gegeven op maandag (bad 1, 2 en 3) en op dinsdag (bad 4 en 5).

Als u een hele andere weg in wilt slaan en u wilt dat uw kind snel went aan diep water en niet de kans heeft om de hele tijd de bodem op te zoeken, dan is Easy-Swim een goede keuze. Hier zullen de kinderen snel aan diep water wennen en tevens de zwemslagen leren. De Easy-swim groep start pas bij voldoende aanmeldingen en wanneer er voldoende badruimte beschikbaar is.
De eerste zwemles
Een paar minuten voor aanvang van de zwemles mag u met uw kind doorlopen naar het recreatiebad. Daar mogen de kinderen plaatsnemen op een blauwe mat die op de grond ligt. Hier worden u en uw kind ontvangen door de instructeur waarvan uw kind les krijgt. Na een korte presentiecontrole gaat de instructeur een klein verkenningsrondje lopen met de kinderen en mag u plaatsnemen in de zwemzaal aan de rand van het bad. U mag namelijk de eerste zwemles, de gehele les in de zwemzaal blijven.
De duur van de opleiding
Wij werken met 5 verschillende niveaus totdat uw kind het A-diploma in bezit heeft. In deze 5 niveaus zijn de vaardigheden voor het A-diploma opgedeeld en in elk niveau worden er nieuwe vaardigheden aangeleerd. Ieder niveau bestaat uit 8 lesweken. Zodra uw kind alle vaardigheden voor het bad beheerst, mag hij/zij door naar het volgende niveau. Als alles volgens schema verloopt en uw kind haalt elk bad in één keer, dan is het mogelijk om in de 40 lesuren (5 periodes van 8 weken) het A-diploma in bezit te hebben. Elk kind heeft zijn eigen leerweg nodig en sommige kinderen zullen meer tijd nodig hebben om de vaardigheden te leren.

(Let op: tijdens schoolvakanties wordt er geen zwemles gegeven.)

Doorstromen naar het volgende niveau
Om door te stromen naar het volgende niveau, zal uw kind alle vastgestelde vaardigheden moeten beheersen. Indien uw kind de vaardigheden niet beheerst dan is het verstandig om het niveau nog één keer over te doen zodat uw kind aan het einde van de opleiding met volle overtuiging het A-diploma kan behalen.

Bekijk de eisen per badje (pdf)!


Zwemposter
Bij inschrijving van uw kind krijgt u een poster die wij gebruiken om de vorderingen van het kind bij te houden. Aan het einde van de laatste les zullen de kinderen, indien ze door mogen naar het volgende niveau, een sticker krijgen die ze op de zwemposter kunnen plakken. Als ze de 5 verschillende stickers hebben verdient, zijn de kinderen in bezit van een A-diploma. Onderaan de poster is er ook nog plaats voor stickers die ze krijg zodra ze het B, C en eventueel de zwemvaardigheidsdiploma's halen.
Oefenzwemmen
Om de duur van de opleiding te bespoedigen is het zeker aan te raden om zelf te gaan oefenen met uw kind. Voor veel kinderen is één uur in de week niet voldoende om de vaardigheden snel aan te leren. Daarom geven wij u en uw kind de mogelijkheid om tijdens alle recreatieve openingstijden te komen oefenen. Hierbij mag uw kind op vertoon van de zwempas gratis naar binnen, u als ouder betaalt het normale tarief dat tijdens het recreatief zwemmen wordt gehanteerd. Tijdens het oefenzwemmen kunt u altijd het personeel vragen om hulp en voor eventueel materiaal dat u nodig heeft.
Kijklessen
Omdat het niet de bedoeling is dat u tijdens de zwemles in de zwemzaal aanwezig bent, geven wij u de mogelijkheid om twee maal in een periode van 8 weken te komen kijken naar de vorderingen van uw kind. In de 3e en in de 6e les van de periode mag u de laatste 20 minuten van de zwemles komen kijken wat uw kind zoal geleerd heeft. Tijdens de laatste 5 minuten van de zwemles, wanneer de kinderen mogen spelen, kunt u kort aan de coördinator vragen hoe het met uw kind gaat. U kunt uw vraag ook stellen via de e-mail of bellen tijdens het spreekuur.
Kledingzwemmen
Het zwemmen met kleding aan is ook een onderdeel van het Zwem ABC. Hiervoor zal dus ook geoefend worden want dit is voor sommige kinderen nog vrij zwaar. Daarom hebben wij een opbouw in het zwemmen met kleding en zal er in elk niveau, in de 6e les, met kleding aan gezwommen worden. In de voorbereiding naar het diplomazwemmen toe, zal er vanaf niveau 5, twee keer in een lesperiode van 8 weken met kleding aan gezwommen worden. Namelijk tijdens les 6 en les 7.

Welke kleding moeten ze aan? Bekijk het overzicht (pdf).
Diplomazwemmen
Als uw kind alle onderdelen beheerst voor het diploma nadat de coördinator de laatste 3 lessen van de periode is komen beoordelen, krijgt uw kind een briefje mee waarmee u uw kind kan inschrijven voor het diplomazwemmen. Zodra het briefje is ingeleverd bij de receptie en aan het inschrijfgeld voor het diplomazwemmen is voldaan gaan wij het diploma maken.

De data voor het diplomazwemmen worden ruimschoots van tevoren bekend gemaakt op onze zwemlesagenda en deze staan ook vermeld op de kledingbrief. De precieze datum dat uw kind mag afzwemmen wordt pas bekend gemaakt zodra uw kind deze diplomabrief mee krijgt. Als u een voorkeur van dag heeft, geef dit a.u.b tijdig aan bij de coördinator.

Tijdens het diplomazwemmen staat plezier voorop en zullen wij er met z'n allen een mooi feest van maken. Het diplomazwemmen zal beginnen met gekleed zwemmen, dus wij vragen u om ervoor te zorgen dat de kinderen de kleding reeds aan hebben. Voor aanvang van het diplomazwemmen mogen kinderen zich verzamelen in kleedkamer 4 terwijl de familie plaats kan nemen in de zwemzaal. Na een leuke binnenkomst op muziek zal het diplomazwemmen beginnen, onder leiding van een gelicentieerde examinator.

Wat doe je na je A-diploma?
Doorgaan natuurlijk!!

Wij zijn van mening dat uw kind pas echt zwemveilig is zodra uw kind het gehele Zwem ABC pakket heeft afgerond. Daarom adviseren wij u ten zeerste om ten minste het B-diploma en het liefst ook C-diploma te behalen. Wij bieden een B/C combi pakket aan waarbij wij garanderen dat uw kind binnen twee periodes van 8 weken zijn B en C - diploma in bezit heeft. Zodra dit niet het geval is hoeft u geen leskaart bij te betalen. (Voor de voorwaarden kunt u terecht bij onze receptie.)

Als uw kind na het C-diploma nog niet genoeg heeft van het zwemmen dan is zwemvaardigheid een zeer leuk en leerzaam vervolg. Hierbij zullen zij nog sneller en mooier gaan zwemmen en leren zij ook nieuwe onderdelen aan zoals bijvoorbeeld keerpunten en de vlinderslag.

Als uw kind er toch voor kiest om te stoppen na het behalen van een A-diploma dan raden wij zeker aan om uw kind te motiveren om door te gaan. Kinderen van 5/6 jaar oud verleren het zwemmen heel snel, wanneer zij dit niet blijven doen en dan is het natuurlijk de vraag of uw kind wel zwemveilig zal zijn.

abc


Wij bieden het enige echte Zwem-ABC
In Nederland mag iedereen zwemles aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Dit is namelijk niet wettelijk geregeld. De verschillende zwemdiploma’s leiden helaas niet altijd op tot dezelfde Zwemveiligheidsnorm.

Zwem ABC

Wij hebben echter de Licentie Zwem-ABC en worden elk jaar onafhankelijk getoetst op een groot aantal kwaliteitscriteria door de stichting Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Zo weet je als ouder zeker dat de zwemlessen en het zwemdiploma voldoen aan de Nationale Zwemveiligheidsnorm en wordt de basis gelegd voor een leven lang zwemplezier en –veiligheid.

Dit geeft je als ouder/verzorger 4 zekerheden:

√ Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat je kind in veilige handen is en met plezier naar zwemles gaat. Zo werken de zwemonderwijzers volgens de Gedragscode Zwembranche (pdf), hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.
√ Je kind ontvangt de Nationale Zwemdiploma’s van het Zwem-ABC. Deze diploma’s voldoen aan de Nationale Zwemveiligheidsnormen. Dit officiële diploma wordt bijvoorbeeld erkend door brandweer, politie en sportopleidingen voor de uitoefening van verschillende beroepen.
√ De zwemlesaanbieder hanteert een helder beschreven zwemlesmethode, zodat je kunt bepalen welke aanbieder het beste bij jouw kind past. Tijdens de zwemles wordt je als ouder ook goed op de hoogte gehouden van de vorderingen van je kind.
√ Een constante kwaliteit van de zwemlesaanbieder, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toetsmomenten bij het diplomazwemmen.

Dus: kies bewust en ga voor zekerheid. Schrijf je direct in!

Gedragscode Zwembrance
Meer informatie over de Gedragscode Zwembrance
(pdf)

Telefonisch meldpunt
Meer informatie: Telefonisch meldpunt & doorverwijzing vertrouwenspersonen NOC*NSF (pdf)